Osztályozógépek

A zöldség-gyümölcs osztályozógépek alkalmazásának célja, hogy egy csomagba bizonyos jellemzők szerint egyforma gyümölcsök kerüljenek. Többféle válogatási szempont és technológia is jelen van a piacon:

illusztráció

A tömeg szerinti osztályzásnál minden gyümölcsöt mérlegel a gép, és a kijáratokon a beállított tömeghatárokon belüli termék jelenik meg.

illusztráció

A méret szerinti válogatás történhet mechanikai módszerrel (melyik krumpli mekkora lyukon esik le a szalagról), illetve érzékenyebb gyümölcsnél fényképezéssel és annak kiértékelésével.

illusztráció

A szín szerint történő szelekciót szintén optikai rendszer és kiértékelő számítógép vezérli.

illusztráció

Minőség szerint többféle fénykép alapján válogat a gép: a felületi hibákat normál fény mellett készített kép alapján ismeri fel, a belső jellemzőket terméktől függően IR, UV fényekkel, újabban lézer spektroszkópiával méri a berendezés.

A gépre jellemző az adott idő alatt feldolgozott termék: ezt a szalag sebessége, illetve a szalagok (sorok) száma határozza meg. Fontos még a kijáratok száma, ami a válogatási szempontok finomságától és a feldolgozói kapacitástól is függhet.

Az ITO Technik gyártótól függetlenül kínálja az osztályozó gépeket: a feladat, a mennyiség és a gyümölcs ismeretében ajánlja a piacon elérhető legmegfelelőbb típust.